15. Yumuşak huy

Peygamber Efendimizin (salat ve selam onun) ahlakını düşünelim.
Yumuşak huylu idi...
Ya sert olsaydı? Bakalım ayet ne diyor...

3:159. Allah'ın rahmetiyle onlara karşı yumuşak davrandın. Kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi.
https://maeyler.github.io/Kuran/frames.html#t=yumuşak

Ayette kullanılan linte lehum, lâm-yâ-nûn kökünden yumuşak davranış niteliyor. Bunun ters kavramı olan galîzal-qalb (kalp katılığı) ise peygamberlerin ahlakında bulunmuyor.

"Yumuşak huy" diye aramaya devam edince, üç peygamberin benzer anlamda halîm sıfatıyla anıldığını görüyoruz: İbrahim (11:75), İsmail (37:101) ve Şuayb (11:87) -- hepsine selam olsun.

Hilye-i Şerif -- Diyanet Dergisi Kasım 2019 s. 14

Efendimizin ahlakı hakkındaki şu ayet de çok önemli: (Salat ve selam ona)

68:4 Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.
https://maeyler.github.io/Kuran/frames.html#t=ahlak


Yorumlar

  1. Âl-i İmrân Suresi (3-159): Allah’ın rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi. Artık sen onları affet. Onlar için Allah’tan bağışlama dile. İş konusunda onlarla müşavere et. Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah’a tevekkül et, (ona dayanıp güven). Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever.

    YanıtlaSil
  2. 9:128 Ey inananlar! And olsun ki, içinizden size, sıkıntıya uğramanız kendisine ağır gelen, size düşkün, inananlara şefkatli ve merhametli bir peygamber gelmiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogdaki resmi gösterilen ikinci ayetten okuyabildiğim 'khalq azim' (Mucem için yazılışı: xlq EZm)'i arayarak ulaştığım ayet 68:4 Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.

      Sil
  3. '' linte kehüm'' deki kelime kökünü çözemedim ben

    rıfk ve halim kelimelerine yöneldim


    Tevbe Suresi 114 ncü ayet meali ; (Elmalılı )

    İbrahim'in babası için istiğfar etmesi de sırf ona vermiş olduğu bir sözden dolayı idi. Böyle iken onun bir Allah düşmanı olduğu kendisine açıklanınca o işten vazgeçti. Şüphesiz ki İbrahim, çok bağrı yanık, çok halim birisi idi.

    Selam ve Saygılarımla
    Bilgin Mergen

    YanıtlaSil
  4. 'Galiz ül Kalb' kelimesinin (katı kalpli) zıddı olarak bana mantıklı geldi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder