11. İbrahim milleti

İbrahim milleti
İbrahim'in dini
İbrahim'in kavmi
İbrahim = ummet

Bu iki kelimeyi Mucem'de birlikte arayınca 8 yerde buluyoruz:
https://maeyler.github.io/Kuran/frames.html#r=mll&r=%3CiboraAhiym


Bunların ilk üçü aşağıda yorumlarda görünüyor, iki ayet de ben ekliyorum:

4:125 İyilik yaparak kendisini Allah'a teslim eden ve [hanif] İbrahim'in dinine dosdoğru olarak tâbi olan kimseden, din bakımından daha iyi kim olabilir? Allah, İbrahim'i dost [halil] edinmişti.

"Halil" unvanının geçtiği bu ayette kelimeler yetersiz kaldığı için, hem millet hem de din kelimeleri din olarak dilimize çevrilmiş. Aslında iki ayrı kavram olduklarını ve söz konusu 8 ayetin yarısında din kelimesinin de geçtiğini kaydedelim. Günümüz Türkçesinde millet kelimesi, anlam kayması ile kavim yerinde kullanılıyor.

6:161 De ki: Rabbim, beni doğru yola iletti. Dosdoğru dine, Allah'ı birleyen [hanif] İbrahim'in dinine. O, ortak koşanlardan değildi.

Bu iki kavram yine tek kelime ile tercüme edilmiş. Ayrıca, millet kelimesinin yanında hanif sıfatına rastlıyoruz. İlk ayetin tecrümesinde yok, ikincide Allah'ı birleyen olarak çevrilmiş. Bu önemli sıfat Hz İbrahim'i (ve biraz da milletini) niteliyor. Bu nedenle iki tecümeye de [hanif] şeklinde doğru yerine ekledim.


Finder araması sadece 6 ayet buluyor, çünkü iki ayette araya giren "baba" kelimesi bulmaya engel:
https://maeyler.github.io/Kuran/frames.html#b=mlp%20%3CbrAhym



Yorumlar

  1. 2:130 İbrahim'in milletinden, kendine kıyan beyinsizden başka kim yüz çevirir? Biz onu dünyada seçkin birisi yaptık, hiç şüphesiz o, ahirette de iyilerden biridir.

    YanıtlaSil
  2. Al-i İmran Suresi 95 nci ayet meali ;

    ﴾95﴿ De ki: "Allah doğruyu söylemiştir. Öyle ise, hanîf olan İbrâhim’in dinine uyunuz. O müşriklerden değildi."

    Selam ve Saygılarımla
    Bilgin Mergen

    YanıtlaSil
  3. Bakara Suresi (2-135): (Yahudiler) “Yahudi olun ve (Hristiyanlar da) "Hristiyan olun ki doğru yolu bulasınız” dediler. De ki: “Hayır, Hakka yönelen İbrahim’in dinine uyarız. O, Allah’a ortak koşanlardan değildi.”

    YanıtlaSil
  4. Bu dersin konusunda geçen "din" ve "millet" kavramlarını şöyle anlıyoruz: Allah insanlara tek ve hak bir dini (İslam) peygamberleri vasıtasıyla tebliğ etti. Bu hak din çizgisini kendi dönemine göre güncelleyip yeniden yorumlayan her peygamberin (has) takipçileri onun milletini oluşturuyor. Yani (mesela) Musa'nın milletinden de bahsedebilir miyiz? Ancak bugünkü anlamıyla sadece "yahudilerden" oluşmuyor. Çünkü o peygamberin milletinden gelenlerin bir kısmı o "dini" tahrif ederek aslını bozmuş, kendilerini o yolun devamı gibi kabul etseler de o peygamberin milleti sayılma vasfını kaybetmişler. Benzer şekilde bugün dünyadaki 1+ milyar "müslüman" diye tanımlananların çoğu artık İbrahim'in (veya Muhammed'in) milleti olarak tanımlanamaz.

    Bu kavramların arasındaki farkı anlamak için Nahl Suresi 36. ayet yardımcı oluyor: Muhammed ümmeti veya Musa ümmeti o peygamberin yolundan gidenlerin nesillerinin tamamını tanımlıyor ama bu ayete göre onların bir kısmı doğru yolda devam ediyor (o peygamberin milleti olma vasfını taşıyor), diğerleri ise delalete sapıyor ama hala o peygamberin ümmetini oluşturuyorlar. Yani burada ümmet o peygamberin takipçilerinin ardından gelen tüm nesilleri içerirken millet bu ümmetin bir alt kümesini oluşturuyor.

    Maide Suresi 48. ayete göre de halen yeryüzünde farklı peygamberlerin ümmetlerinin birlikte var olması ve yaşaması Rabbimizin dileği ve takdiri. Bunu farklı ümmetlerin bir imtihanı olarak tercih ettiğini beyan ediyor ve "Öyleyse durmayın, hayırlı işlerde birbirinizle yarışın! Zaten hepinizin dönüşü Allah'a olacak, O da hakkında ihtilâf ettiğiniz şeyleri size tek tek bildirecektir." diyerek bize yol gösteriyor. Yani insanları tek bir dinin, inanç ve yaşayış sisteminin altında toplamayı amaçlayan veya "sadece biz mutlak doğruyu temsil ediyoruz, diğerlerinin tümü batıldır" şeklindeki her türlü dava, iddia, ideoloji vb. anlamlı bir şeyin peşinde koşmuyor, çünkü Rabbimiz öyle murad etmemiş.

    Diğer "ümmet"lerle savaşmamız, çatışmamız değil, hayırda yarışmamız isteniyor.
    En doğrusunu Rabbimiz bilir, biz böyle anladık ayetleri...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder